Na polskich stołach zaczęło królować zupełnie nowe danie. Nie jest to sushi, chińszczyzna czy włoska pizza, a burgery premium. Czym wyróżniają się te oto dania, że tak łatwo zostały przyjęte do naszej codziennej kuchni? Z pewnością jest to zasługa niemalejącej popularności hamburgerów, które nie są już kojarzone z małymi budkami czy restauracjami w oddalonych od centrum miastach. Obecnie na rynku funkcjonują już tylko najlepsi, a samo pojęcie fast food przestaje powoli odnosić się do samego hamburgera. Nie jest to już śmieciowe jedzenie, a eleganckie danie podawane w najdroższych restauracjach świata. Burger ten składa się z dobrej i świeżej bułki, która zostanie oczywiście świeżo wypieczona.

Są one zamawiane najczęściej z dobrych piekarni bądź wykonywane własnoręcznie przez kucharzy. Mięso jest natomiast ręcznie formowane. Nie ma tu mowy o jakiejkolwiek chemii czy konserwantach, wszystkie składniki muszą być całkowicie naturalne. Ważną kwestię pełnią tu również sosy, które nie mogą być już złożone i wymieszane z tajemniczych składników. Tutaj liczy się umiar i pomysłowość, a im mniej dodanych składników tym dla klienta lepiej. To aktualny trend na rynku gastronomicznym, więc nic dziwnego, że pomysł zrealizować chce również znany wszystkim gigant, jakim jest McDonald’s. W lipcu wprowadził on do swojego menu właśnie ten towar, zwiększając grubość mięsa oraz wymieniając dotychczasowy rodzaj bułki na zupełnie inny. To propozycja dla smakoszy i tych, którzy uwielbiają wołowinę. Jak widać ten typ burgerów zupełnie opanował polskie restauracje i knajpy. Jego wykonanie wymaga jednak dużych umiejętności, czasu i cierpliwości, dlatego nie sposób wskazać tutaj najlepsze restauracje serwujące taki typ jedzenia.

Zasady wykonywania są tutaj jasno ustalone i bardziej rygorystyczne w stosunku do zwykłego burgera, co przyczynia się do jego większego zainteresowania przez osoby znajdujące się na diecie czy nawet wegan, którzy szukają odpowiedników. Wszystko to po to, by wśród tak dużej ilości różnych burgerów wyróżnić kolejny i rozsławić go w całym kraju. Bardzo trudno jest tutaj się wybić, bowiem każdego dnia wymyślane są coraz nowsze dodatki czy bułki. Termin ten nie jest jasno określony i będzie zapewne nieraz zmieniany w środowisku gastronomicznym oraz rozkładany na podkategorie. Mimo wszystko jest to najchętniej dotychczas wybierany fast food z wszystkich pozostałych, nic więc dziwnego, że to właśnie tutaj mamy do czynienia z największą konkurencją. Ścigać można się o sosy, bułki a także składniki. Im bardziej zadziwiające nazwy będą używane przez właścicieli, tym większe prawdopodobieństwo, że ktoś skusi się na kupno danego dania. Liczy się tutaj tak zwany chwyt marketingowy i przyciąganie klientów poprzez wzrok. Ulegamy ciekawym nazwom, ilościom dodatkowych składników a także ciekawym połączeniom sosów. Nie odmawiamy także dodatkowej porcji frytek serwowanych z burgerem, posypanych małą ilością soli. Podobne burgery serwowane są przez nieznaną nam jeszcze szwedzką linię restauracji Max Premium Burgers.

Pierwsza restauracja powstanie już w tym roku we Wrocławiu. To, co cechuje ten biznes i wyróżnia go na rynku światowym to bez wątpienia sposób urządzania burgerów. Polska nie została wybrana przypadkowo, bowiem rośnie ilość osób, które zjadają dzienne posiłki poza domem. Zapotrzebowanie na takie restauracje wciąż więc rośnie, dlatego biznes w takim miejscu jest idealnym rozwiązaniem. Burgeromania na dobre zagościła w naszym kraju, czyniąc te danie najchętniej wybieranym posiłkiem. Szybkość przygotowania jak i szeroki wybór składników to tylko niektóre z powodów, dzięki którym cieszy się on niemalejącą popularnością wśród ludzi. Jesteśmy również coraz bardziej zabiegani, dlatego coraz częściej korzystamy z posiłków zamawianych w małych budkach czy okolicznych restauracjach. Nie mamy czasu na dobry, wartościowy posiłek. Burgery tego typu mogą choć trochę polepszyć stan naszego życia ze względu na większą jakość wykonania i uważniejszy dobór składników.