Fast foody są wciąż bardzo popularne. Szybko przygotowywane dania na gorąco wciąż kuszą klientów, ponieważ są stosunkowo tanie i nie trzeba długo czekać na ich przygotowanie. Dobry fast food to taki, który ma szeroki asortyment, a co za tym idzie – wyposażenie fast foodów powinno być dobrze przemyślane, by móc przyrządzać wiele różnych posiłków. Pierwszym obowiązkowym urządzeniem jest frytownica. To w niej przyrządza się najpopularniejsze danie, jakim są frytki. Klienci kupują je osobno albo łączą w zestawie z mięsem i surówką. Jeśli w ofercie ma znaleźć się tortilla lub też steki, to warto kupić grill z żeliwnymi płytami. Na nim można przyrządzić sztukę mięsa, przypiec placki pszenne lub też przygotować warzywa do sałatki. Grill ma uniwersalne zastosowanie, więc warto go po prostu mieć. Do serwowania hot dogów przydatny będzie podgrzewacz do parówek. Z reguły posiada on 5 rolek, na których w trybie ciągłym podgrzewane są parówki. Dzięki temu przygotowanie hot doga dla klienta zajmuje dosłownie chwilkę. Jeśli fast food zamierza sprzedawać również dania słodkie, jak naleśniki z owocami i bitą śmietaną, to na swoim wyposażeniu powinien mieć naleśnikarkę, a w lodówce gotowe ciasto. Dzięki temu w kilka krótkich chwil można przygotować pysznego naleśnika z dowolnym nadzieniem. Do kompletu przydałaby się jeszcze gofrownica, bowiem gofry od zawsze były niezwykle popularne i często zamawiane przez klientów bez względu na porę roku czy też porę dnia. Chcąc sprzedawać popularne gyrosy i kebaby, należy mieć na stanie specjalne urządzenia, w których mięso będzie cały czas obracało się na ruchomym rożnie i równo przypiekało z każdej strony. Aby skroić jego porcję dla klienta nie trzeba go zdejmować, a jedynie nadstawić tackę lub talerzyk, a ostrym nożem nacinać obracające się mięso. Na sam koniec warto pomyśleć o zakupie rożna, bowiem ciepłe kurczaki z chrupiącą skórką są wciąż bardzo popularne. Tych kilka urządzeń gwarantuje możliwość przygotowania wielu dań tak, by zadowolić każdego klienta.