Jeżeli nasza praca opiera się na gastronomii, a dokładniej na cateringu, czyli usłudze polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć, to tak jak w każdej innej pracy, nie może się to odbyć bez potrzebnych i ułatwiających ją urządzeń. Wyposażenie cateringowe to między innymi dystrybutory do zimnych napojów, kociołki do zup, maszyny do rozdrabniania mięsa, patery, przybory do serwowania dań, tace, podgrzewacze, a także środki chemiczne, dzięki którym powyższe przedmioty będą mogły być zawsze utrzymywane w czystości. Gastronomia nie polega tylko i wyłącznie na gotowaniu różnych potraw, ale również na umiejętności ich estetycznego podania, a to właśnie ułatwiają nam przedmioty, które są używane w wyposażeniu cateringowym. Klient musi nie tylko cieszyć się z tego, że nasze danie jest smaczne, lecz także powinien docenić to, w jaki sposób jest ono podane na naczyniu. Doświadczony kucharz powinien bowiem wiedzieć, w jaki sposób ”sprzedać”, czyli zaprezentować przygotowaną przez siebie potrawę. Jak wiadomo, potrzebne są do tego lata praktyki, ale właśnie w taki sposób nabiera się doświadczenia w każdej dziedzinie życia. Należy pamiętać, że wszyscy kiedyś zaczynali, a co za tym idzie, nie zawsze wszystko każdemu się udawało. Właśnie dlatego, jeśli na czymś bardzo nam zależy, mamy jasno określony cel w życiu, słowem – wiemy co chcemy robić w życiu, dążymy do tego, nie zważając na niepowodzenia, ponieważ one także są elementem sukcesu. Musi nam się sto razy nie udać, aby mogło się udać ten jeden raz. A wracając do cateringu, jest on nieodłącznym elementem różnego rodzaju imprez, bankietów, wesel, jubileuszy, konferencji, a także dzięki niemu posiłki dostarczane są do szkół, czy miejsc pracy. Słowem – bez cateringu codzienne ludzkie życie byłoby bardzo utrudnione, ponieważ nie każdy ma czas na to, aby codziennie po powrocie z pracy gotować, dlatego jeśli w miejscu naszej pracy jest obecny catering, możemy z niego skorzystać.