Wejście na rynek z nowym lokalem gastronomicznym, naprawdę nie jest łatwym zadaniem. Takie przedsięwzięcie pochłania konkretne pokłady czasu i pieniędzy. Mnogość ofert i dostępnych opcji, może przyprawić początkującego restauratora o prawdziwy zawrót głowy. Czym się kierować i jakich wyborów dokonać, by możliwie jak najniższym kosztem wyposażyć restaurację w dobrej jakości sprzęt, który z powodzeniem będzie służył przez długie lata? Mamy nadzieję, że w odpowiedzi na to pytanie pomogą Ci nasze wskazówki. Dowiedz się, jakimi środkami finansowymi musisz dysponować, by skompletować wyposażenie lokalu gastronomicznego.

Jakie sprzęty są niezbędne w lokalu gastronomicznym?

To, jakich sprzętów będziesz potrzebować, w dużej mierze będzie uzależnione od charakteru działalności jaką chcesz podjąć. Ciężko jest generalizować, jednak najczęściej właściciele decydują się na otwieranie małych i średnich restauracji z kuchnią tradycyjną bądź narodową, dlatego skupimy się na tym, co w lokalu o takim profilu jest niezbędne personelowi do pracy.

Przed przystąpieniem do wyboru urządzeń gastronomicznych, powinieneś mieć już jasno sprecyzowane menu. Warto dysponować także, chociaż zarysem planu rozwoju restauracji i pomysłami na ewentualne dania, które mogą w przyszłości zostać dołączone do karty. Pozwoli to skompletować wyposażenie kuchni w sposób przemyślany i zminimalizuje ryzyko tego, że w krótkim czasie po otwarciu będziesz musiał kupować kolejne sprzęty.

To, jakie urządzenia możesz zakupić, jest też w dużej mierze uzależnione od powierzchni kuchennej w Twoim lokalu. Piece, lodówki, kuchenki, czy zmywarki są zazwyczaj dostępne u dystrybutorów w różnych wymiarach, także spokojnie każdy restaurator może dobrać wyposażenie do swoich indywidualnych potrzeb.

Najpierw przestrzeń kuchenną należy umeblować. W restauracji najlepiej sprawdzą się meble wykonane ze stali nierdzewnej. Są trwałe, odporne na wszelkie uszkodzenia, a przede wszystkim bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Oferta mebli ze stali nierdzewnej jest naprawdę szeroka – od blatów roboczych, poprzez półki, regały i szafki magazynowe, aż po zlewozmywaki. Trudno oszacować koszt mebli, bo jest on głównie uzależniony od powierzchni, jaką chcesz nimi zagospodarować, jednak dobrze mieć na ten cel ok. 8-10 tys. zł. To inwestycja na lata, którą z pewnością docenisz!

Gdy kuchnia jest już umeblowana, można przejść do kompletowania wyposażenia. Podstawowym elementem jest kuchenka gastronomiczna. To ona pozwala na przygotowywanie i podgrzewanie różnego rodzaju dań. Na rynku najpopularniejsze są kuchnie elektryczne i gazowe. Przy wyborze kuchenki warto zdecydować się na taką, która dysponuje możliwie jak największą liczbą palników lub płyt gastronomicznych, jest energooszczędna i łatwa w czyszczeniu. Na kuchence zdecydowanie nie warto oszczędzać i dobrze jest wybrać możliwie jak najlepszą, ponieważ jest to podstawowe narzędzie pracy każdego kucharza. Podstawowa kuchenka z sześcioma palnikami kosztuje średnio 4-8 tys. zł. W przypadku urządzeń wyposażonych w płytę ceramiczną i piekarnik koszty mogą wzrosnąć nawet do 20-30 tys. zł.

Jeżeli wybrana przez Ciebie kuchenka nie ma piekarnika, zapewne będziesz musiał dokupić go oddzielnie. Piekarnik to w gastronomii podstawowy sprzęt i potrzebuje go niemal każdy lokal. Dobrym rozwiązaniem są piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe. Z reguły są wielofunkcyjne, proste w obsłudze i stwarzają możliwość przygotowywania wielu porcji różnych potraw jednocześnie. W przypadku takiego pieca ważna jest jego moc, pojemność, a także jakość komponentów wykorzystanych przy produkcji (szkło hartowane, stal nierdzewna itp.). Piece konwekcyjno-parowe znacznie ułatwiają pracę kucharza, więc dobrze jest mieć takie urządzenie na wyposażeniu swojej restauracji. Koszt dobrej jakości pieca konwekcyjno-parowego, to 10-15 tys. zł.

Menu Twojego lokalu będzie bazować głównie na zupach i daniach jednogarnkowych? W kuchni nie może w takim razie zabraknąć kotła warzelnego! Tego rodzaju kotły są zrobione ze stali nierdzewnej, mają pojemność od kilkudziesięciu do nawet kilkuset litrów i umożliwiają szybkie i proste przygotowanie wielu porcji posiłków. Dobry kocioł warzelny, który idealnie sprawdzi się w małej i średniej restauracji to koszt rzędu 10-15 tys. zł.

W każdej kuchni niezbędna jest także strefa do przechowywania półproduktów spożywczych w niskiej temperaturze. Chodzi tutaj o wszelkie urządzenia chłodnicze i mroźnicze. Nie sposób obyć się w restauracji bez lodówki i zamrażarki. Chłodziarka i zamrażarka powinny być pojemne i mieć odpowiednią moc. Życie ułatwi także funkcja automatycznego odszraniania. Dobrą lodówkę gastronomiczną można kupić za 5-8 tysięcy, natomiast zakup zamrażarki generuje koszty rzędu 2-4 tysiące.

Każdego dnia w restauracji korzysta się z wielu naczyń, kompletów sztućców oraz zastawy stołowej. Ręczne zmywanie to marnotrawstwo wody i czasu, lepiej więc zainwestować w zmywarkę gastronomiczną. Choć na rynku dostępne są modele specjalistyczne, przeznaczone np. do zmywania konkretnej grupy naczyń, to w małej i średniej restauracji najlepiej sprawdzi się zmywarka uniwersalna. Dobrze jeśli urządzenie tego typu nie zużywa zbyt wiele wody oraz ma wiele programów zmywania o różnej długości i temperaturze. Zmywarka gastronomiczna kosztuje od 3 do 6 tys. zł.

Para wodna, dym i mieszające się zapachy, to codzienność w każdej kuchni. Na tyle, na ile to możliwe należy zadbać o właściwą wentylację, a z pewnością pomoże w tym okap kuchenny. W zależności od swoich potrzeb możesz wybrać okap wyciągowy lub wyciągowo-nawiewny. Ceny dobrej jakości okapów wahają się między 2 a 4 tys. zł.

Przybory kuchenne, których nie może zabraknąć w Twoim lokalu

Gdy kuchnia jest wyposażona w sprzęty dużych gabarytów, należy zakupić jeszcze wszelkie niezbędne przybory kuchenne, które ułatwią codzienną pracę. Restauracja nie mogłaby chyba istnieć, gdyby na swoim wyposażeniu nie miała garnków i patelni. Producenci dają możliwość wyboru spośród naczyń o różnej pojemności i wykonanych z różnych materiałów, takich jak np. stal nierdzewna, żeliwo, aluminium czy szkło. Garnki najlepiej jest dobrać do własnych potrzeb i typu wykorzystywanej kuchenki (należy pamiętać, że nie wszystkie typy garnków nadają się do wykorzystywania na wszystkich kuchenkach). Koszty związane z zakupem zestawu garnków i patelni dobrej jakości, to od kilku do nawet kilkunastu tysięcy złotych. Warto jednak w nie zainwestować, by mieć pewność, że przez długi czas nie będą wymagać zmiany.

Kucharzom niezbędne są także noże, ostrzałki do noży, naświetlacze do jaj, sterylizatory do naczyń, tace z pokrywkami służące do estetycznego eksponowania dań, termometry, wagi, młynki do przypraw, czy tasaki i tłuczki do mięsa. Kompleksowe wyposażenie restauracji we wszystkie z wymienionych akcesoriów to kolejne kilka tysięcy, które należy wygospodarować w budżecie przeznaczonym na otwarcie restauracji.

Jak wybrać zastawę do restauracji?

Zastawa stołowa będzie niejako wizytówką Twojej restauracji. Talerze i sztućce muszą być estetyczne, jednak dobrze, jeśli aspekt wizualny będzie szedł w parze z użytecznością.

Najpopularniejsze są zdecydowanie elementy wykonane z porcelany w stonowanych kolorach. Królują takie barwy jak biel, odcienie beżu, szarości i klasyczna czerń. Najlepiej zdecydować się na zastawę bez żadnych widocznych ozdobników – te, mogą nie pasować do każdej aranżacji na talerzu, a ponadto mogą stwarzać problemy ze zmywaniem. Jeśli w kuchni wykorzystywana jest zmywarka gastronomiczna, warto wybrać takie talerze, które bez problemu można w niej myć.zastawa stolowa

Sztućce powinny mieć klasyczną formę i wygodny chwyt. Najlepiej, jeżeli są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i są przystosowane do mycia w zmywarce.

Jeśli Twój lokal potrzebuje kilkudziesięciu kompletów zastawy i sztućców, będziesz musiał wydać na ten cel ok. 5-8 tys. zł.

Jak widać po zsumowaniu wszystkich wydatków koszt otwarcia restauracji wynosi około 100 000 zł. Najlepszą sytuacją jest oczywiście ta, w której będziesz dysponować budżetem z pewnym zapasem – dzięki temu możesz być pewien, że nic Cię nie zaskoczy, a Twój lokal będzie wyposażony jak należy!