Cukiernia jest takim miejscem, które kojarzy nam się z aromatyczną kawą i pysznymi słodyczami. Ciasta, ciastka, desery, lody, a nawet słodkie drożdżówki – to wszystko znaleźć możemy w tym jednym miejscu. Wyposażenie cukierni pozwala cukiernikom na przyrządzanie każdego dnia świeżych słodkości dla odwiedzających to miejsce klientów. Znajdują się tutaj stoły piekarnicze, na których cukiernicy przygotowują ciasta i ciasteczka. Następnie w odpowiednich piecach robią wypieki, aby na sam koniec w specjalnych witrynach cukierniczych eksponować swoje wypieki. To właśnie do ich szyb noski przyklejają wszystkie maluchy, które tak bardzo pragną spróbować wszystkiego, co słodkie. Na wyposażeniu każdej cukierni obowiązkowo musi znajdować się także wysokiej jakości ekspres ciśnieniowy do kawy. Kawa bowiem jest idealnym dodatkiem do każdego deseru, tego podawanego na ciepło, jak i na zimno. Jej aromat wabi klientów do cukierni, jak również pobudza apetyt na słodkie. Najlepsza kawa to taka, którą parzy się ze świeżo zmielonych ziaren. Warto zatem mieć młynek do kawy i mielić kawę w miarę potrzeb klientów. Kawę piją dorośli, a dzieci wolą soki, dlatego każda cukiernia powinna mieć wyciskarkę do soków. Dzięki temu wiele zyska w oczach klientów, ponieważ świeżo wyciskany sok na ich oczach gwarantuje jego naturalny skład. Oprócz ciast i ciasteczek, kawy i świeżych soków, każda cukiernia powinna sprzedawać lody. Któż bowiem nie marzy o ciepłej szarlotce z gałką zimnych lodów? Chyba każdy z nas uwielbia ten klasyk. W okresie letnim lody będą na pewno sprzedawać się znacznie lepiej, niż ciasta. Kiedy na dworze panują upały, to zamiast na słodkie, mamy ochotę na lodową ochłodę. Jeśli nie dorośli, to dzieci na pewno. Warto zatem mieć w cukierni konserwator do lodów z odpowiednią ilością kuwet – im więcej smaków, tym lepszy wybór dla klientów. W cukierni można umieścić jeszcze wiele innych sprzętów, ale te są podstawowe i gwarantują stały ruch w interesie, a o to przecież w tym wszystkim chodzi.