Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej wcale nie jest najłatwiejszym biznesem. Przede wszystkim sam koszt otworzenia lokalu jest ogromny. Wynajęcie lokalu, zamiast kupna to jest jedyna oszczędność na jaką możemy sobie niestety pozwolić. Wystrój restauracji powinien zostać starannie zaplanowany, aby wszystkie elementy dekoracyjne pasowały do siebie oraz do klimatu restauracji. Przede wszystkim należy zadbać o prostotę oraz klimat wnętrza. Nie należy układać nieskończonej ilości dodatków na stolikach oraz na regałach. Są to tylko ogromne zbiorowiska kurzu, które nic nie wnoszą do wystroju restauracji, a wręcz przeciwnie szkodzą, rozpylając roztocza.

Kolejnym, na szczęście już rzadko spotykanym zjawiskiem jest stawianie sztucznych kwiatów zamiast żywych. Kwiaty są idealnym elementem dekoracyjnym stołu, gdyż dzięki nim całe pomieszczenie będzie wyglądało na o wiele żywsze i nabierze tego wyjątkowe uroku. Nie nadają się w tym celu sztuczne kwiaty, które nie oszukujmy się, kojarzą się tylko i wyłącznie z pogrzebem. Nie pachną ładnie, wyglądają okropnie, więc jaki jest sens wykorzystywania ich jako element dekoracyjny stołu. Żywe kwiaty są oczywiście droższe w utrzymaniu, niż sztuczne, jednak na stół lepiej jest nie dawać żadnych kwiatów, niż sztuczne. Wygląd sali powinien oczywiście być ściśle związany z nazwą oraz serwowanym menu w restauracji. Całość powinna być bardzo spójna. Gdy sala jest już pięknie urządzona, warto zadbać o serce każdej restauracji, czyli kuchnię. Aby restauracja przynosiła zyski potrzebne są przepyszne dania, a do ich przyrządzenia jest wymagany dobry sprzęt. Kucharz nie jest w stanie gotować dobrze, jeśli nie ma odpowiedniego sprzętu. Wysokie wymagania są przede wszystkim co do jakości i rozmiarów garnków oraz pieca, ale przede wszystkim noże.

Noże najwyżej jakości są podstawowym wyposażeniem dla każdego profesjonalnego kucharza. Bardzo ważną kwestią nie tylko dla kucharza, ale również dla klienta są odpowiednie i piękne naczynia. Wszystkie powinny być jednakowe. Goście przychodzący do restauracji w większym gronie wymagają, aby dania zostały podane na tej samej zastawie. Jeśli kupimy nawet tylko dwa różne rodzaje zastawy, może okazać się, że w pewnej chwili dla kucharza zabraknie sześciu identycznych talerzy do serwowania dań. Nie może przecież czekać on, aż te talerze zostaną zwrócone i umyte. Do mycia naczyń oraz garnków bardzo istotne jest posiadanie wyparzarki gastronomicznej. Wyparzarka gastronomiczna idealnie zdezynfekuje każdy naczynie, abyśmy mieli stuprocentową pewność, że po poprzednim konsumencie, na talerzu nie zostały żadne bakterie.