Współczesna gastronomia zdecydowanie różni się od tej, która funkcjonowała jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Zdecydowanie odzwierciedla to, w jakich sposób żyjemy, jakimi zasadami się kierujemy i czego oczekujemy.
Odpowiedzi są proste. Żyjemy szybko, chcemy mieć nieograniczony dostęp do wszystkiego, zwracamy uwagą na to, co i za ile kupujemy.

Nowocześnie zarządzana restauracja, by sprostać tym wszystkim wymaganiom, wciąż poszukuje rozwiązań. Z jednej strony chce realizować usługę na najwyższym poziomie, dostarczając Klientowi zróżnicowane, zdrowe posiłki, a z drugiej strony chce na tym zarabiać. A im bardziej zróżnicowana karta, tym trudniej jest, równorzędnie realizować te dwa cele. Czas niezbędny do przygotowywania posiłków, różnorodność produktów, praca kucharzy, zużycie wody, energii.
Jak wyjść na prostą?
Postawa Klienta też nam nie pomaga. Klient chce wszystko szybko i w przystępnej cenie. Jeśli nie dostanie tego u nas, pójdzie do konkurencji.
Jak sobie z tym radzić?
Nie bez znaczenia są wykorzystywane w pracy urządzenia kuchenne, a wśród nich piece konwekcyjne.

By dorównać kroku Klienta
Piec konwekcyjny należy do grupy bardzo nowoczesnych rozwiązań.
Pełni wiele funkcji, w związku z czym, z powodzeniem zastępuje wiele wykorzystywanych do tej pory urządzeń.
Ułatwia codzienną pracę, pozwala zmniejszać koszty nie tylko związane z eksploatacją innych urządzeń, które idealnie zastępuje, ale także wszystkich innych procesów, których efektem finalnym jest gotowe danie. To pozwala spełniać potrzeby Klientów w zakresie jakości i ceny oferowanych posiłków.

W poszukiwaniu oszczędności
Urządzenie dzięki wbudowanej funkcji samoczyszczenia pozwala redukować inne koszty. Nie angażujemy czasu na utrzymanie urządzenia w czystości, a także nie inwestujemy w zakup środków czyszczących i nie zużywamy wody.

Ponadto piece konwekcyjne pozwalają przygotowywać potrawy bez użycia tłuszczów, bez dużych strat na ich wadze. W tym przypadku oszczędzamy na produktach.
Piece konwekcyjne są wielokomorowymi urządzeniami, dzięki czemu w tym samym czasie, zużywając energię tylko raz, możemy przygotować wiele, różnorodnych dań. To oznacza dla nas kolejne oszczędności.
Z uwagi na swoje gabaryty urządzenie umożliwia przygotowywanie w jednym czasie dużej ilości posiłków. Dzięki temu koszt wykonania jednej porcji jest mniejszy, a to skutkuje możliwością ustalenia niższej ceny dla Klienta.

Po drodze nam ze zdrowiem
Gotowanie bez tłuszczu to przede wszystkim soczyste, zdrowe potrawy.
Proces ich przygotowywania powinien przebiegać w taki sposób, aby w trakcie obróbki, produkty wykorzystywane do przygotowywania posiłków nie traciły swojego aromatu. Piec konwekcyjny idealnie sobie radzi, również z takimi wymaganiami.

Piec konwekcyjny jest inwestycją na lata. Wykonany ze stali nierdzewnej jest gwarancją trwałego użytkowania, które z pewnością się opłaca. Koszty zakupu są niewspółmierne do oszczędności, jakie dzięki temu urządzeniu osiągniemy. Bilans jest jeden. Zużycie energii, wody, czasu pracy, czy produktów spada od razu, po jego instalacji. Z tego powodu, piec konwekcyjny jest rozwiązaniem rekomendowanym dla każdej restauracji.