Co prawda sezon letni już za nami jednak obserwacje letnich kurortów pozwalają nabrać przekonania, że branża gastronomiczna prężnie się rozwija. Coraz więcej jest miejsc gdzie można zjeść smacznie nie zostawiając w lokalu fortuny, nie tylko w sezonie, lecz także poza nim. Choć lokali gastronomicznych jest na pęczki to mimo wszystko nie stoją one puste. Stojąc w gigantycznych kolejkach po zapiekankę lub frytki belgijskie z pewnością wielu osobom przychodzi do głowy myśl: może by tak otworzyć punkt gastronomiczny… Choć branża restauratorska nie należy do łatwych to przy odrobinie determinacji pozwala na osiągnięcie całkiem przyzwoitych dochodów. Nawet przy względnie niskim kapitale początkowym można rozpocząć intratny biznes.
Żeby sprzedawać jedzenie trzeba je jednak najpierw kupić a potem przechowywać. Do tego celu posłuży nam szafa chłodnicza gastronomiczna. Wymiary takiej szafy pozwalają na przechowywanie znacznej ilości produktów żywnościowych dzięki czemu nie dopuścimy do sytuacji, w której lokal będzie zamykany z powodu braku towaru. Do przechowywania lodów idealnie nada się szafa chłodnicza przeszklona – takie rozwiązanie umożliwi klientom naszej knajpki na samodzielny wybór produktu. Obecnie produkowane chłodziarki są energooszczędne co pozwala ograniczyć zużycie energii elektrycznej. Nie musimy więc obawiać się wysokich rachunków za prąd zastanawiając się ile chłodziarek potrzeba do lokalu.
Kuchnia w naszym lokalu powinna być, zgodnie z przepisami instytucji kontrolujących warunki przygotowywania żywności, dostosowana do warunków prawnych dotyczących zbiorowego żywienia. Oznacza to, że musimy zadbać o co najmniej dwa zlewozmywaki, kafelki na ścianach oraz wyparzarkę. W przestrzeni kuchennej należy zapewnić lodówkę typu szafa chłodnicza dwudrzwiowa. Jest to potrzebne do tego aby różne rodzaje produktów nie miały ze sobą kontaktu – na przykład surowe mięso z owocami i warzywami spożywanymi bez gotowania. Lodówki gastronomiczne są zazwyczaj ze stali nierdzewnej, dzięki czemu przechowywanie w nich żywności nie stwarza zagrożenia dla zdrowia.
W kwestii sanitariatów również należy kierować się przepisami prawa – mówią one bowiem, że do mycia rąk nie można wykorzystywać zlewozmywaków kuchennych. Warto także pomyśleć o toalecie dla gości – obecnie lokale nie posiadające toalety są zdecydowanie mniej atrakcyjne dla potencjalnych gości. Jeśli obawiamy się o nasz budżet zawsze można wprowadzić opłatę za korzystanie z wc jednak nie będzie to w dobrym guście i może odstraszyć gościa restauracji.
Bardzo ważnym punktem restauracji jest personel. Jeśli nie czujemy się dobrze przy desce do krojenia potrzebujemy dobrego kucharza. Dobrze byłoby, gdyby człowiek ten przedstawił nam referencje od poprzedniego pracodawcy – w ten sposób przekonamy się o jego umiejętnościach. Jeśli planujemy aby w naszym lokalu dania były podawane do stolika koniecznym będzie zatrudnienie kelnera. Należy pamiętać, że cały personel pracujący przy produktach żywnościowych powinien posiadać aktualne badania oraz aktualną książeczkę zdrowia (tak zwaną książeczkę sanepidowską).Brak takich badań może spowodować, przy pierwszej kontroli, zamknięcie lokalu i nałożenie na właściciela ogromnej grzywny. Kontrole służb zdarzają się na tyle często, że nie należy ryzykować w kwestii uprawnień personelu.
Aby wyróżnić się z tłumu knajp i knajpeczek i osiągnąć sukces potrzebujemy jednak najbardziej innowacyjności w karcie. Polacy pójdą na obiad tam, gdzie oferta dań będzie niebanalna i niespotykana.