Otwarcie punktu gastronomicznego jakim jest restauracja, wiąże się z wieloma czynnościami jakie musi spełnić i wykonać właściciel.
Obiekt trzeba przygotować na przyjęcie gości. Począwszy od strefy dla osób zatrudnionych, a skończywszy na miejscu dla klientów. Właściwe wyposażenie restauracji to ogromna część jej przyszłego sukcesu.
Zacznijmy od tego, że aby taki obiekt funkcjonował, musi mieć odpowiednie zaplecze kuchenne, gdzie zatrudnione osoby będą mogły swobodnie wykonywać swoje obowiązki. Należyta przestrzeń, dobre rozplanowanie ustawienia sprzętów i urządzeń kuchennych, aby miejsce pracy było wygodne i przyjazne pracownikowi. W tym przypadku dobrze jest zasięgnąć opinii osób, które mają o tym pojęcie, niż sugerować się własną wizją. Osobom zatrudnionym należy się również miejsce gdzie mogą złapać oddech, przebrać się czy zostawić rzeczy. Ot, takie pomieszczenie socjalne – zaplecze.
Kolej na gości, którzy są szalenie ważnym elementem każdej działalności gastronomicznej. Bez nich interes nie istnieje. Ich przestrzeń powinna być wygodna, wyposażona w komfortowe meble, takie jak ławy, fotele lub krzesła. Być może kanapy czy sofy. W zależności od profilu i wizji lokalu jaki obierze sobie właściciel. Nie muszą to być sprzęty z najwyższej półki. Ważne, aby były sprawne, estetyczne i podobały się tym, którzy odwiedzają lokal.
Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach i klienci potrafią zwrócić uwagę na detale. Pamiętajmy, że jak nas widza tak nas piszą. Serwetki, świeczki, stojaki na parasole, kocyki w ogródkach, świeże, cięte kwiaty, muzyka w tle, właściwe oświetlenie… To zaledwie kilka przykładów wyposażenia restauracji, które może zadecydować o tym, że goście odwiedzą właśnie nasz lokal.
Jeśli podczas prowadzenia działalności otrzymamy jakieś nagrody czy certyfikaty, pochwalmy się tym, wieszając w jakimś skromnym kąciku te nasze wyróżnienia. Pokażmy, że jesteśmy dobrzy.
Właściwe wyposażenie restauracji tworzy klimat, w którym chcemy spożywać posiłek. Jeśli coś jest nie tak, a goście nie czują się komfortowo, nawet najlepsze jedzenie czasem nie uratuje lokalu w drodze do porażki.